De voordelen van de DORA wetgeving op een rij:
Verbeterde transparantieDORA kent een groot aantal eisen op het gebied van risicomanagement van ICT partners. Zo dient de organisatie de leveranciers en het subtier leveranciersnetwerk in kaart te brengen. DORA forceert daarmee de organisatie om strenger te kijken naar de uitbestedingsketen en de kritische ICT leveranciers. Hierdoor worden er voor huidige en nieuwe partnerships strengere en veiligere keuzes gemaakt. Het uitwisselen van informatie en transparantie in de supply chain wordt zo verbeterd.
Geautomatiseerde processen
Door het DORA framework is het helder welke documentatie en data aangeleverd dient te worden. Dit inventarisatie en uitvraag proces is in grote mate te automatiseren om te waarborgen dat de data tijdig wordt aangeleverd, zodat de organisatie zich meer kan richten op de beoordeling van de aangeleverd data.
Beter bewaakte veiligheid
Om de supply chain te bewaken dient elke nieuwe ICT overeenkomst te worden vastgelegd. Hierbij wordt een register aangelegd waarin wordt bijgehouden met welke ICT leveranciers en subtiers een overeenkomst is aangegaan. Hierdoor is er meer transparantie in de supply chain en kunnen verstoringen vroegtijdig worden opgemerkt.
Versterkte supply chain door meldingsplicht
Er is een meldplicht voor incidenten waarbij elk incident dat impact heeft op de dienstverlening van de financiële instelling gemeld wordt. Hierdoor blijft er grip en overzicht in de supply chain en kan er snel gehandeld worden.
Verbeterde compliance Uitgeschreven continuïteitsplannen moeten zorgen dat ICT services blijven werken. Compliance wordt versterkt en administratie wordt verbeterd door het DORA framework. Financiële instellingen moeten beschikken over een testprogramma waarbij verschillende kwetsbaarheidscans en (fysieke) veiligheidstesten.