De basisfunctie van een ERP systeem is het verwerken en het samenbrengen van planningsinzet, belangrijke bedrijfsinformatie en processen vanuit de gehele organisatie. Voorbeelden zijn het verwerken en bijhouden van financiële- en voorraad gerelateerde informatie. Dit zijn basisprocessen met een uitwisseling van enorm veel data, maar missen vaak de finesse voor een volledige en volwassen procurement functie. Dit is dan ook de reden dat Business Spend Management (BSM) steeds meer haar intrede doet. BSM beslaat het volledige Source-to-Pay proces in samenwerking met de aanwezige ERP systemen.
Er zijn 5 redenen waarom een BSM platform dé oplossing is voor Procurement. John Schouten, Director Product Management deelt 5 redenen om voor de procurement functie een BSM platform te kiezen.
User Experience
De meest voorkomende reden om een Source-to-Pay implementatie met een ERP systeem te stoppen is de gebruikerservaring. Waar een ERP systeem uitblinkt in de verwerking van transacties en opslag van veel data, is aan de User Experience weinig aandacht geschonken. Dit onderdeel is beperkt meegenomen waardoor eindgebruikers eerst getraind moeten worden en handleidingen gebruikt moeten worden om te werken in het ERP systeem. Eindgebruikers ervaren een ingewikkeld systeem, de toegevoegde waarde wordt daardoor niet gezien en men ervaart een enorme administratieve last. Een procurement systeem creëert voor de eindgebruiker een B2C webshop ervaring in een B2B omgeving, waardoor de gehele organisatie het kan omarmen.
Integraties
BSM systemen die in de cloud opereren zijn gemaakt voor het flexibel uitwisselen van data tussen andere systemen en het ERP systeem. Dit gebeurt via webservices of API’s. Een BSM systeem kan uit de hoeveelheid data tijdig inzichten geven die anders niet voorhanden zouden zijn. Met deze informatie kan er accuraat gereageerd worden op het beleid of samenwerkingen. Daarnaast is het standaard mogelijk om te verbinden met online marktplaatsen (webshops) waardoor beheer niet in de eigen organisatie komt te liggen. Als een leverancier geen webshop heeft is het beheer van leveranciers catalogi eenvoudig zelf in te richten. Door de digitalisering van het proces in een ERP systeem wordt vaak onterecht verondersteld dat hiermee een mate van automatisering mogelijk wordt. Deze digitalisering gaat zelden gepaard met het elektronisch verwerken van niet eindproduct gerelateerde transacties waardoor de mate van automatisering tegenvalt.