Het belang van Business Spend Management is in de afgelopen tijd sterk toegenomen, betoogt Tanate. "Het is jarenlang zo geweest dat de risico's aan de leverancierskant beperkt waren. Je ging er als organisatie vanuit dat wat je wilde bestellen ook verkrijgbaar was. Zo niet bij de ene leverancier, dan wel bij een ander." Leveringsproblemen deden zich minder voor, en speelden nog geen bedrijf kritische rol binnen het inkoopbeleid. Zelfs niet als het inkoopbeleid strategisch werd benaderd - en er onderscheid werd gemaakt tussen leveranciers die van levensbelang waren voor de onderneming en leveranciers die onderling uitwisselbaar waren: een leverancier stond in de regel klaar voor afnemers.
"Dat is niet meer zo. Dat bleek de afgelopen jaren wel toen er wereldwijd enorme verstoringen gingen optreden in de supply. Met als gevolg beperkte beschikbaarheid van goederen en diensten en leveringsproblemen binnen allerlei supply chains ontstonden; schokken in het aanbod zijn nooit ver weggeweest. En sinds de oorlog in de Oekraïne is pijnlijk duidelijk geworden dat de beschikking hebben over energie, grondstoffen, voedsel en andere goederen niet zo voor de hand liggend is als we gewend waren. Met een enorme commerciële en inflatoire impact als gevolg.''
Nu het geopolitieke en macro-economische tij gekeerd is, kunnen prijzen van allerlei goederen sterker fluctueren dan voorheen (als ze al verkrijgbaar zijn). Business Spend Management maakt het mogelijk om aan de inkoopzijde snel te kunnen schakelen. Immers - en hier is de vergelijking met CRM zo verhelderend - een bedrijf dat zijn BSM goed op orde heeft, heeft duidelijk inzicht in allerlei leveranciers, ook in de leveranciers waarmee het in het verleden niet of nauwelijks contact heeft gehad. "Ons platform biedt goed inzicht in allerlei leveranciers, aangezien wij de rudimentaire informatie uit het ERP-pakket over leveranciers verrijken: onze klanten delen via het platform kennis en ervaring met elkaar, en daarnaast voegen wij ook informatie uit allerlei externe bronnen toe, zoals het register van de Kamer van Koophandel en GraydonCreditsafe."
Het stelt de bij het platform aangesloten klanten van ISPnext in staat om én scherper te kunnen onderhandelen over beschikbaarheid, kwaliteit en commerciële voorwaarden én het is bevorderlijk voor hun 'agility'. Klanten van ISPnext kunnen sneller wisselen van leverancier als zich ergens in de toevoerketen een verstoring optreedt, doordat ze alle benodigde informatie binnen handbereik hebben. "Scherp inkopen is van alle tijden, en zeker Hollanders kun je het wel toevertrouwen om contracten goed uit te onderhandelen. Wendbaar zijn is nieuwer, en actueler dan ooit. Niets is nog zeker waardoor we altijd voorbereid moeten zijn op ‘worst case’ scenario’s."